FORDON

SÄKERHETSKONTROLL UNDER MOTORHUVEN

Det viktigaste är att du vet var man fyller på de olika vätskorna och vad det är för vätska man ska
ha i de olika behållarna och varför.

1. Oljestickan (Ta upp den och torka av den med papper stoppa ner den där ni tog upp den ifrån.
Ta upp den igen och läs av om den är mellan MIN-MAX.

2. Oljepåfyllning (Skruva upp locket om du behöver fylla på)

3. Bromsvätskebehållaren ( Finns under skyddskåpan. OBS!! Ta ej bort skyddskåpan . När vätskenivån böjar bli låg blinkar det inne i bilen på instrumentpanelen.)

4. Spolarvätskan (Luft upp locket och fyll på vid behov. När vätskenivån böjar bli låg blinkar det inne i bilen på instrumentpanelen)

5. Kylarvätskebehållaren OBS ! 2 stycken.(Kylarvätskan är en blandning med glykol+vatten När vätskenivån böjar bli låg blinkar det inne i bilen på instrumentpanelen)

6. Batteriet (Ska du veta var det sitter. Det sitter nedsänkt under ett svart filter som du INTE ska ta bort och att du fyller på med destillerat vatten)

7. Styrservobehållaren (Är en elektrisk så det finns ingen)

SÄKERHETSKONTROLL MED BELYSNINGEN

Med denna kontrollen ska du starta all belysning på bilen och gå runt bilen och kontrollera att allt fungerar och att strålkastarglasen är hela.

När du gör denna kontrollen kan man även kontrollera däcken. (Mönsterdjupet 1,6mm på sommardäck, 3mm på vinterdäck. Att det inte är skadat eller sprickor, normalt lufttryck ”ögonmått”.

Är det vinterdäck så måste det vara vinterklassat det ser man att det är M+S och en snöflinga på sidan av däcket.

Att starta belysningen finns det en knapp till vänster om ratten som du måste vrida på men för att det ska fungera så måste du vrida nyckeln till tändningsläget.

När tändningen är på så vrider du ljusknappen längst åt höger (pil 1) då tänder du halvljuset och parkeringsljuset samtidigt. Sen trycker du in knappen till vänster (pil 2) så tänds dimljuset bak  (finns inget dimljus fram).

Lägg i backen så backljusen tänds efter det sätter du på höger blinkers(så det inte tolkas att du ske köra ut.). Nu går du ut. Börja där fram på bilen med att kolla att parkeringsljus, halvljus och blinkers fungerar. Gå sen runt bilen åt det hållet du blinkar och kolla att blinkers fungerar passa på att kontrollera däcken på den sidan när du går förbi.

När du kommer till bakluckan kontrollerar du att back- och dimljus bak fungerar kontrollera även blinkers och nummerplåtbelysningen (tänds automatiskt med tändningen) är okej. Gå fram och öppna dörren för att byta till vänster blinkers och sätt på helljuset(Blinkers spaken från dig) . Ställ dig framför bilen igen och kontrollera helljus och blinkers. Har du inte kontrollerat däcken på den sida så gör du det när du går till bakluckan för att kontrollera blinkers där bak.

Till sist måste du kontrollera bromsljuset och då får du be om hjälp. Antingen bromsar du och den som hjälper kollar ljuset eller tvärt om. Då är du färdig glöm inte att vrida tillbaka ljusknappen inne i bilen till AUTO (pil 3) när du är klar.

Ska du enbart göra en kontroll av parkeringsljuset behöver du bara vrida reglaget till (pil 4). Då tänds ett mycket svagt ljus runt bilen som du går runt och kollar.  (pil 5) styr du parkeringsljuset på halva delen av bilen. Vid kontrollen av enbart parkeringsljuset använder du (pil 4).

Ljungby Körkortscenter AB
Kungsgatan 7
341 43 LJUNGBY
0372-628 00
E-mail: ljungbykc@gmail.com